Regiomanager Anja Barth opende de avond met het lezen uit Jesaja 40 en gebed. Daarna was het woord aan gastspreker Anne Nusselder. Zij begon de avond met de zin ‘Samen van betekenis zijn, samen bereiken we meer dan ieder van ons apart’. Met elkaar werd hierover nagedacht, met de ogen gericht op het veranderende zorglandschap dat eraan komt.
Veranderend zorglandschap
Wat houdt dat veranderende zorglandschap nu precies in? Zo’n veertig à vijftig jaar geleden had je de bejaardentehuizen. Vanaf 65 jaar mocht je hier vrijwillig naartoe. Een sprong verder in de tijd: rond het jaar 2000 hadden we de zogeheten verzorgingshuizen. Ook daarin werd alle zorg overgenomen en werd je in de watten gelegd. Mantelzorgers hoefden niets meer te doen en werden ontzorgd. Als we naar de toekomst kijken, zien we een verschuiving naar de inzet van technologie. Maar hoe ziet die toekomst eruit? Worden we straks verzorgd door robots?
Schijf van vijf
Op dit moment zijn er verschillende ontwikkelingen zichtbaar. Zo is er sprake van een dubbele vergrijzing: er komen meer cliënten die ook meer zorg nodig hebben en er komen minder zorgprofessionals. Er wordt meer gebruik gemaakt van technologie. Hierbij wordt uitgegaan van het principe: zelf als het kan, thuis als het kan, digitaal als het kan. Ook komt er meer focus op het netwerk van de cliënt. Een handig hulpmiddel hierbij is de landelijk ingevoerde Schijf van vijf:
- Wat kan de cliënt zelf nog?
- Welke hulpmiddelen kunnen er worden ingezet?
- Wat kan familie/mantelzorg?
- Wat kan het sociale netwerk/kerk/andere instantie?
- Wat kan de professional?
De professional wordt hier dus bewust als laatste benoemd. Ouderen zullen in de toekomst niet meer zo snel naar een verpleeghuis gaan, maar langer thuis blijven wonen met meer zorg. VPT (Volledig Pakket Thuis) zal verder ontwikkeld worden. Er zal meer gebruik worden gemaakt van netwerkparticipatie.
Welzijn van de cliënt
Met elkaar werd nagedacht over wat nu het welzijn van een cliënt bepaalt. ‘Erbij horen’ en ‘van betekenis zijn’ werden genoemd. Cedrah geeft hier invulling aan door te kijken naar de eigen regie van de cliënt: wat kan de cliënt nog zelf? Zelfstandigheid bevordert namelijk ook iemands eigenwaarde en onafhankelijkheid. Wat kan daarnaast het netwerk betekenen? En wat zouden bewoners/cliënten onderling voor elkaar kunnen betekenen? Misschien kan een bewoner nog een krant ophalen voor haar buurvrouw, zodat de professional dit niet hoeft te doen. Of kan zij een lekkere taart bakken en haar buren uitnodigen om deze samen op te komen eten. Zo wordt het welzijn onderling bevorderd. De visie van Cedrah sluit hier ook op aan: ‘Cedrah bevordert zelfredzaamheid en ondersteunt het behoud van sociale netwerken. Informele zorg en professionele zorg werken samen. Zo wordt de eigenwaarde van kwetsbare mensen versterkt.’
Wat vindt uzelf belangrijk?
Anne gaf de mantelzorgers mee dat het belangrijk is om na te denken over de vraag: ‘Wat mogen we niet van u overnemen? Wat vindt uzelf belangrijk in de mantelzorg die u verleent? Waar haalt u energie uit of wordt u gelukkig van? Laat dat het startpunt zijn van de samenwerking die u met de professional aangaat.’
Anne liet de netwerkcirkel van Lensink zien. Hierin kunnen mantelzorgers een netwerk voor zichzelf in kaart te brengen en daarbij kijken wie kunnen helpen in de mantelzorgtaken. Het netwerk blijkt soms groter dan men denkt.
Ook noemde zij twee waardevolle websites: https://www.timesteps.nl en https://www.wehelpen.nl die de moeite waard zijn om te bekijken.
De inspirerende avond werd afgesloten met het lied ‘Wat de toekomst brengen moge’, waarin we erkennen dat de toekomst onzeker kan zijn, maar dat we ons geleid weten door de hand van de Heere.